Het advies van een rijleraar voor deelname aan je eerste wedstrijden
Nadat leerlingen paardrijlessen op een manege hebben gevolgd, willen zij ook graag de volgende stap maken, namelijk meedoen aan wedstrijden. Dat is geweldig! Maar voor een beginner kan het voor zowel de leerling als voor de ouders lastig zijn om te weten wat er van hen wordt verwacht. We vroegen Jenny Lindh, een rij-instructrice, om wat tips en advies te geven voor beginners.
Vanaf het allereerste begin volgen alle lessen op een manege een bepaald traject om de vaardigheden van de leerlingen te ontwikkelen, een goede basis te geven en ze geleidelijk voor te bereiden om deel te nemen aan wedstrijden, mits de leerling dat wil.
- Het is belangrijk om te onthouden dat er geen enkele verplichting is om te gaan deelnemen aan wedstrijden. Niet iedereen wil dat. We kijken naar wat iedere leerling wil en wat zijn of haar voorkeuren zijn, en stippelen op basis daarvan een traject uit voor de leerling en zijn of haar ouders. Sommige leerlingen vinden het volgens Jenny eng om mee te doen aan wedstrijden en daarom is het volgens haar belangrijk om op het juiste niveau te beginnen.
- Zelfs een leerling die met het paard over een balk van vijf centimeter is gestapt, heeft gesprongen. We moeten de kracht van de geest nooit onderschatten en altijd proberen om dingen leuk te maken, zegt ze glimlachend.
- Als ze het eenmaal hebben geprobeerd, vinden de meeste leerlingen het leuk om mee te doen en merken ze dat ze elke keer beter worden. Al het paardrijden is nuttig, en hoe meer uren in het zadel, hoe beter ze worden.
Start met clubcompetities
De meeste Zweedse paardrijclubs houden wedstrijden voor leden. Op de manege van Jenny in Vimmerby in Zweden organiseren ze ongeveer één wedstrijd per maand, voornamelijk in springen maar ook in dressuur. Deze wedstrijden zijn een opmaat naar competitief paardrijden. Alle leerlingen van de manage kunnen deelnemen zonder dat ze aan specifieke eisen hoeven te voldoen.
- Ze mogen allemaal gratis meedoen, mits ze worden begeleid door een ouder. De jongste kinderen lopen of draven soms over balken die op de grond liggen, zegt Jenny.
- En een ieder mag springen zo hoog die wil. Ook al ben je tijdens een les 60 centimeter gesprongen, in competitieverband mag je bijvoorbeeld 40 cm of een andere hoogte kiezen.
In de manege van Jenny loopt momenteel een proef voor kinderen en ouders, 'de kunst van het wedijveren' genaamd, waarin alle aspecten van paardrijwedstrijden aan de orde komen, van hoe een cursusplan eruitziet tot aan hoe je een paard uit de paddock haalt. Veel andere maneges bieden dezelfde of gelijkwaardige cursussen aan.
- Als ouders de cursus met hun kinderen doen, geeft dat een gevoel van veiligheid voor de ouders, de leerlingen en ons.
Kleine kinderen schamen zich niet
Jenny zegt dat het voordelen heeft om van jongs af aan deel te nemen aan wedstrijden.
- Jonge kinderen hebben niet de mentale blokkades die zich met het klimmen der jaren kunnen ontwikkelen. Ze schamen zich bijvoorbeeld niet als mensen naar hen kijken. Dat vinden ze gewoon leuk. Oudere kinderen hebben het voordeel dat ze volwassener en lichamelijk sterker zijn, maar andere factoren kunnen dan voor problemen zorgen. Het is belangrijk om met de leerlingen te praten als ze last hebben van mentale blokkades zoals schaamte, en we raden aan om er ook thuis over te praten.
Jenny's advies voor beginners
Voor ouders wiens kinderen aan wedstrijden willen meedoen:
- Zoek uit wat er tijdens wedstrijden van ouders wordt verlangd en beslis of het iets voor jou is. Dat kan van alles zijn, van het geven van morele steun aan je kind tot het besturen van een paardentrailer.
- Ga met je kind naar een paar wedstrijden kijken.
- Praat met de manege over de behoeften van je kind. Is hij of zij er klaar voor? Zijn er dingen die je eerst meer moet gaan oefenen? Moet je kind extra lessen volgen?
- Als een wedstrijd niet zo goed gaat als je kind had gehoopt, wil je hem of haar misschien wat ruimte geven. Een paar goed bedoelende woorden helpen echt niet veel als iemand erg van streek is. Je kind even de ruimte geven om tot zichzelf te komen, kan wonderen doen.
Voor leerlingen die aan wedstrijden willen gaan meedoen:
- Focus niet op hoe goed je presteert. Tijdens je eerste, tweede en derde wedstrijd zul je zeker een paar fouten maken. Zelfs dingen waar je normaal gesproken je hand niet voor omdraait, kunnen moeilijk lijken als je nerveus bent. Zie je eerste paar wedstrijden gewoon als een oefening.
- Stel realistische doelen. Spring lager om er het gevoel voor te krijgen.
- Er is een verschil tussen het rijden op je eigen pony of op een pony van de manege in een wedstrijd. Met een pony die niet van jou is, heb je minder gelegenheid om samen te oefenen. Je zult in dat geval misschien wat extra moet oefenen om aan elkaar te wennen.
- Vergeet ook niet te eten. Dit is misschien niet gemakkelijk als je nerveus bent, maar probeer gewoon te eten wat je kunt. Eet en drink goed gedurende de hele wedstrijddag.
Kennismaken met Jenny Lindh
Jenny, 34 jaar, is een gediplomeerd hippologe. Gedurende tien jaar heeft ze paardrijlessen gegeven in de manege Ryttargården in Vimmerby, Zweden. Ze begon met paardrijden toen ze vijf was en kreeg haar eerste pony toen ze elf was. Ze heeft altijd van dieren gehouden. Als tiener volgde ze een middelbare schoolopleiding in hippologie en plattelandsstudies. Maar paarden bleven haar grootste passie. Toen ze nog op school zat, werkte ze al bij een renstal en behaalde later een aanvullende kwalificatie in het trainen van renpaarden.Nadat ze door een blessure geen wedstrijden meer kon rijden, vond ze een nieuwe passie als lerares op een manege.
- Mijn leerlingen zich zien te ontwikkelen van peuter tot tiener, als ruiter en als mens, motiveert mij. Het is geweldig om daar deel van te mogen uitmaken, zegt ze.