• 90 dagen geld terug garantie voor leden
  • Levertijd 1-2 werkdagen
  • Veilig winkelen
  • Gratis verzending boven de €49

Uw favorieten

Producten laden...

De juiste omheining kiezen

Als je een omheining kiest, moet je met een aantal zaken rekening houden. Wat voor soort omheining wil je, moet deze min of meer onderhoudsvrij zijn, is er een elektrische aansluiting in de buurt van de paddock?


Elektrische omheining is verkrijgbaar als draad, band of touw. Gebruik voor paddocks twee of drie draden/banden/touwen in de omheining op een hoogte van ongeveer 60, 90 en 120 cm. Deze omheiningen zijn praktisch en eenvoudig op te zetten met kunststof en/of geïmpregneerde houten palen.


Kunststof hekken zijn vaak nagenoeg onderhoudsvrij. Bij de keuze voor kunststof is het belangrijk om na te denken over de keuze voor UV-gestabiliseerde kunststof als je een omheining wilt die er mooi uitziet.


De kwaliteit van het plastic varieert sterk tussen fabrikanten en modellen. Zorg dat het plastic van hoge kwaliteit is en bestand is tegen de kou, zodat het niet barst. Er is ook kunststof hekwerk verkrijgbaar met daarin verwerkt metaaldraad dat geëlektrificeerd kan worden.


Houten hekwerk vereist meestal onderhoud, maar er zijn houtsoorten die minder onderhoud nodig hebben. Geverfde of geïmpregneerde hekken moeten om de paar jaar worden vernieuwd. Het is raadzaam om een houten hek aan de binnenkant te voorzien van elektriciteitsdraad om te voorkomen dat het paard op het hout gaat kauwen.


Schapenhek is niet geschikt voor paarden omdat er een zeer hoog risico op blessures is. Sinds 1 januari 2010 is het verboden om prikkeldraad te gebruiken als omheining voor paarden.


De omheiningsmethode hangt af van het type hekwerk dat je hebt gekozen. Ongeacht het type omheining, is het belangrijk dat alle producten die je kiest, of het nu gaat om draad, palen, draadoprollers of elektrische voeding, van goede kwaliteit zijn. Producten van goede kwaliteit gaan langer mee en verhogen de veiligheid.


Als de paddock permanent moet zijn, kun je beter onder druk geïmpregneerde palen of stevige palen van beter plastic gebruiken. Palen moeten minimaal 150 cm hoog zijn. De afstand tussen de palen hangt een beetje af van de materialen die je gebruikt. Bij gebruik van draad en dergelijke moeten de palen vier tot zes meter uit elkaar staan, terwijl de lengte van de palen de afstand bepaalt als je kunststof of houten palen gebruikt. Het heeft de voorkeur om hoekpalen te gebruiken die zowel langer als iets sterker zijn omdat de hoeken zwaar worden belast. Daarom kan het zelfs raadzaam zijn om stutten tegen deze palen te plaatsen om ze stabieler te maken.


Als de paddock door meer dan één paard wordt gebruikt, kun je de hoeken beter niet te scherp maken. Zo voorkom je dat als een van de paarden door de anderen wordt ingesloten, het paard gewond raakt.


Als je draad/band/touw en houten palen hebt, moet je ook oprollers hebben, omdat je draad, band en touw niet kunt opwinden of rechtstreeks aan de palen kunt bevestigen. Als je ze ergens moet verbinden, moet je speciale verbindingsplaten of verbindingssloten gebruiken. Als draden gewoon aan elkaar worden verbonden, kunnen de filamenten in de draad geen goed contact met elkaar maken. Hierdoor kunnen ze beschadigd raken en dit kan ook voorkomen dat de stroom goed door de omheining wordt geleid.


Als je een poort maakt zijn er een paar verschillende soorten waaruit je kunt kiezen, alles van een eenvoudige poortgreep die bijvoorbeeld aan de draad wordt bevestigd tot kant-en-klare elastische poortsystemen. Het is belangrijk om te weten dat als je kiest voor een zogenaamde veerpoort, die een greep heeft die is bevestigd aan een stevige spiraalveer, de staart gemakkelijk vast kan komen te zitten in de veer, wat resulteert in een gevaarlijke situatie.


Als je voor een elektrische afrastering hebt gekozen, is het handig om een elektrische aansluiting in de buurt te hebben om de stroomvoorziening op aan te sluiten. Als dit niet mogelijk is, zijn er ook voedingen die op batterijen werken, evenals batterijen die kunnen worden opgeladen door zonnecellen.

Goed om te weten:

  • kies draad/band/touw die de stroom goed geleidt. De weerstand/geleiding wordt vermeld in ohm. De weerstand moet zo laag mogelijk zijn: hoe lager het aantal ohm, hoe beter de geleidbaarheid. Als richtlijn:0,10 ohm/m = zeer goede geleidbaarheid
    4,0 ohm/m = acceptabel
    15 ohm/m = slecht
  • Als je een echt sterke voedingseenheid nodig hebt, kies er dan een met een hoge Joule-waarde, aangezien het aantal Joules aangeeft met hoeveel energie het apparaat kan worden opgeladen.
  • Als je geïmpregneerde palen hebt, gebruik dan palen die zijn gelabeld met NTR-A, omdat deze beter bestand zijn tegen de spanning zowel boven als onder de grond.
  • Zorg ervoor dat de voeding goed geaard is: de grond moet zo vochtig mogelijk zijn, dus plaats de grondpin niet in de buurt van een goed gedraineerde ondergrond.
  • Controleer of de draad zorgvuldig is gespannen en of er geen gras of boomtakken in de elektrische draad vastzitten. Het is goed om een omheiningstester te gebruiken om er zeker van te zijn dat de stroom in de omheining goed is.
  • Als de paddock aan een openbare weg of een voetpad grenst, moeten er waarschuwingsborden zijn om aan te geven dat het een elektrische afrastering is.
  • De voedingseenheid moet worden beschermd als deze niet waterdicht is. Je kunt eenvoudig een kleine doos bouwen om het apparaat in op te hangen.
  • Een speciale bliksembeveiliging kan dicht bij de voeding worden gemonteerd als bescherming tegen blikseminslag.
  • Paarden nemen contrasterende kleuren en enkele kleuren beter waar, wat goed is om te weten als de elektrische draad dun is en moeilijk te zien.

Handig om te weten:

  • de palen moeten minimaal 150 cm lang zijn om goed in de grond te kunnen worden verankerd. De hoekpalen moeten zowel langer als sterker zijn om de belasting aan te kunnen.
  • De afstand tussen de palen bij gebruik van draad of iets dergelijks moet 4 tot 6 meter zijn. Brede elektrische band is gevoelig voor wind en bij gebruik hiervan moet de afstand tussen de palen korter zijn.
  • De draad wordt normaal gesproken op een hoogte van 60, 90 en 120 cm geplaatst. Als je alleen grote paarden hebt, heb je alleen de twee hogere afmetingen nodig is.
  • Denk aan het maken van een gangpad tussen paddocks of gebruik zogenaamde Y-palen om te voorkomen dat paarden uit verschillende paddocks met elkaar in contact komen.
  • Als de paddock gebruikt wordt om te grazen, ga dan zo mogelijk uit van circa 1 ha per paard.

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.