De meest voorkomende ziekten bij veulens
Het veulenseizoen is nu in het hele land in volle gang. Als u een veulen verwacht of op stal hebt, is het goed om te weten aan welke veel voorkomende ziekten ze kunnen lijden en op welke symptomen u moet letten.
Elk jaar worden er in Nederland duizenden veulens geboren en tegenwoordig kijken veel paardeneigenaars vol verwachting via de bewakingscamera tot een veulen eindelijk ter wereld komt. Gewoonlijk verlopen zowel de dracht als de geboorte goed, en is het resultaat een gezond en alert veulen. Dit is echter niet altijd het geval. Enkele van de meest voorkomende kwalen bij veulens zijn veulenziekte, constipatie en een verkeerde beenstand.
- De meeste aandoeningen doen zich al voor als ze nog veulen zijn. “We zien drie diagnoses die een grote impact hebben en die we elk jaar weer terugzien,” aldus Karl-Henrik Heimdahl, paardenarts bij de Zweedse verzekeraar Agria Djurförsäkring.
Veulenziekte
Veulenziekte is een bacteriële infectie die het veulen tijdens de eerste levensweken treft, als de antilichamen van het dier nog geen volledige bescherming bieden. De infectie begint ergens in het lichaam als een gewrichtsontsteking, hersenvliesontsteking, longontsteking of diarree, en kan in het ergste geval uitgroeien tot een algehele bloedvergiftiging, zogeheten veulensepsis. De bacteriën komen binnen via ingeademde lucht, via de mond of via een infectie in de navel. Veulenziekte heeft vaak een snel ziekteverloop.
Symptomen
- Verminderde eetlust.
- Ernstige algemene zwakte en vermoeidheid.
- Sommige delen van het lichaam, waaronder de oren en de benen, worden koud door verminderde bloedcirculatie in het lichaam.
- Bij gewrichtsontstekingen is er sprake van kreupelheid en zwelling van de ontstoken gewrichten.
Behandeling
Een snelle start van de behandeling is van levensbelang. Vaak is er intensieve medische verzorging nodig, zoals een behandeling met antibiotica, een plasma-infuus met antilichamen of zelfs een chirurgische ingreep.
Meconiumverstopping
Het veulen moet het darmpek (meconium) binnen 12 uur na de geboorte uitpoepen, anders is er sprake van verstopping en ontstaat er koliek. Darmpek is donker van kleur en het zijn vaak harde balletjes.
Symptomen
- Koliek.
- Het veulen krast met zijn hoeven en kijkt in de richting van de buik.
- Het veulen gaapt en probeert te poepen.
- Als de symptomen ernstiger worden, gaat het veulen op de rug liggen en probeert het te rollen.
Behandeling
Neem altijd contact op met een dierenarts voor advies, maar als het probleem snel wordt herkend, kan het vaak worden opgelost door bijvoorbeeld Microlax toe te dienen.