• 90 dagen geld terug garantie voor leden
  • Levertijd 1-2 werkdagen
  • Veilig winkelen
  • Gratis verzending boven de €49

Uw favorieten

Producten laden...

Voer en water

Een paard is een herbivoor en graast in het wild 16 tot 18 uur per dag. Als een paard niet zolang in een wei staat, moeten we het bijvoeren.


Er zijn verschillende soorten voer, namelijk ruwvoer, krachtvoer, natvoer, mineralen en vitamines. Je moet de voeding zo gelijkmatig mogelijk over de dag verdelen en je paard minimaal drie keer maar liefst meerdere keren per dag voeren.


Onthoud dat als je twijfelt of als je niet precies weet welk voer het beste is voor je paard, je het beste contact kunt opnemen met iemand die er verstand van heeft.

Ruwvoer

Ruwvoer is het belangrijkste voer van het paard en dat moet je het vaakst geven.

Hooi, voordroog hooi en kuilvoer zijn veelvoorkomende soorten ruwvoeders die je aan je paard kunt geven. Het hooi moet groen zijn met veel bladeren en vrij van stof en schimmel. Wanneer je gaat uitrekenen hoeveel je je paard moet geven, kun je uitgaan van minimaal 1 kg droogvoer per 100 kg paard per dag*. Maar aangezien hooi weinig water bevat, doe je normaal gesproken 1,2 kg hooi per 100 kg paard per dag. Een eenvoudige manier om het lichaamsgewicht van je paard te berekenen, is door met een gewichtsband de singel te meten. Zo kun je zien hoeveel je paard weegt.


Om er zeker van te zijn dat je paard alle voeding krijgt die het nodig heeft, is het belangrijk om het ruwvoer te laten analyseren en op basis daarvan een passend rantsoen uit te rekenen. Goed ruwvoer kan op zich al voldoende zijn, tenzij je een veulen, een drachtige of zogende merrie hebt of een paard waarmee je traint. Als je echter ruwvoer hebt dat te weinig voedingsmiddelen bevat, moet je het voer aanvullen met krachtvoer. Er zijn verschillende soorten krachtvoer met elk een andere samenstelling die daardoor verschillende effecten hebben.


Vergeet vooral niet dat een baal voordroog hooi en kuilvoer uiteindelijk bederven als de conserveringsmiddelen van de baal zijn uitgewerkt. Hoelang dat duurt, hangt af van verschillende factoren, zoals temperatuur, droogvoer en baalgrootte.

Krachtvoer

Krachtvoer is een aanvulling en welke je moet kiezen, hangt sterk af van de voedingswaarde van je hooi, je paard en wat je met je paard doet. Heeft je paard veel energie of is je paard lui, neemt je paard moeilijk in gewicht toe, is het een beetje mollig, werkt het hard, is het een groeiend veulen, is het drachtig of is het zogend? Er zijn veel factoren om rekening mee te houden!


Voorbeelden van krachtvoer zijn onder meer haver, tarwezemelen en verschillende vormen van kant-en-klare mixen, soms in korrelvorm.

Nat voer

Bietenpulp en wortels zijn twee voorbeelden van natvoer. Bietenpulp is een bijproduct van de suikerproductie. Het bevat veel suiker, dat energie en een mooie vacht geeft. Bietenpulp kan ook helpen bij de spijsvertering van het paard. Het moet altijd geweekt zijn en goed zijn uitgezet voordat het aan het paard wordt gegeven, omdat het anders een groot risico is op verstikking en koliek. Wortels bevatten caroteen, dat vervolgens wordt omgezet in vitamine A. Wortels kunnen zowel vers als gedroogd worden gegeven. Als je je paard gedroogde wortels geeft, moeten deze ook eerst een tijdje weken voordat je ze aan je paard geeft.

Mineralen, vitamines en zouten

Door een voeranalyse uit te voeren, kom je erachter of en met hoeveel je het rantsoen moet aanvullen met vitamines en mineralen om het compleet te maken. Een paard heeft voortdurend zout nodig. Hoeveel hangt af van de mate van inspanning en de warmte. Er moet daarom altijd ergens een liksteen in de box van het paard hangen.

Water

Paarden moeten altijd kunnen drinken en een paard kan tot 50 liter per dag drinken. Als er in de box van het paard een automatische drinkbak hangt, is het belangrijk dat het water goed stroomt, minimaal 6 liter per minuut. Als de bak te langzaam wordt gevuld, kan het paard er de brui aangeven voordat het daadwerkelijk de hoeveelheid heeft gedronken die het nodig heeft. Over het algemeen heeft een paard liever een grote waterbak dan een automatische waterbak, maar de eerste is meer werk omdat er altijd moet worden gecontroleerd of er genoeg water in de bak zit en de bak zo nodig handmatig moet worden bijgevuld. Als het paard niet kan drinken wanneer het wil, is er een groot risico op koliek en verstopping.

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.