Beenbeschermers
Er zijn veel verschillende vormen van beenbescherming voor je paard. Wanneer moeten beenbeschermers worden gebruikt en heb je ze altijd nodig? Hier zijn wat antwoorden.
Waar worden de beenbeschermers voor gebruikt? Paarden bewegen op verschillende manieren, ze worden getraind en ingezet binnen verschillende disciplines. Je moet gewoon weten wat je paard nodig heeft. Beenbeschermers kunnen een goedkope vorm van verzekering zijn tegen vermijdbare verwondingen tijdens het paardrijden of wanneer het paard in de paddock staat. Als je de springsport beoefent, is het een goed idee de pezen van de voorbenen te beschermen tegen klappen, omdat de pezen met name bij het springen zwaar worden belast. Zelfs als beenbeschermers je paard kunnen helpen en beschermen, is training nog steeds belangrijk om je paard sterk te maken en aan zijn uithoudingsvermogen te werken. Eén manier om je paard sterker te maken is door op verschillende ondergronden te trainen.
De meest gebruikte materialen voor beenbeschermers zijn leer, synthetisch leer en neopreen met een kunststof bovenlaag. De meeste worden vastgemaakt met klittenband.
Pees- en kogelbeschermers
Pees- en kogelbeschermers beschermen de benen van het paard wanneer ze tegen elkaar aan strijken. Ze kunnen gemaakt zijn van neopreen en zijn vaak versterkt met een harder omhulsel aan de binnenzijde van het been. De peesbeschermers zijn iets lager dan de kogelbeschermers.
Peesbeschermers
Peesbeschermers worden voornamelijk gebruikt voor het springen, maar kunnen ook worden gebruikt tijdens reguliere oefeningen in de bak.
Het belangrijkste doel van de peesbeschermers is om de buigpezen van de voorbenen te beschermen tegen stoten. Deze beschermers zijn aan de voorkant volledig open en de sluitingen zijn vaak licht elastisch. Het is belangrijk dat het paard deze beschermers niet te lang draagt, omdat de elastische sluitingen de bloedsomloop vóór het scheenbeen kunnen beïnvloeden. Peesbeschermers zijn normaal gesproken gevoerd met schokabsorberend neopreen. Er zijn ook beschermers die gevoerd zijn met wol, die extra zacht zijn en schuren voorkomen. De achterkant van de beschermers die over de kogel zit, is meestal van hard plastic, maar er zijn ook versies gemaakt van Kevlar.
Kogelbeschermers
Kogelbeschermers, voor de achterbenen, zijn korter en beschermen alleen de kogel. Er zijn ook springschoenen. Deze zijn iets hoger zijn en bedoeld om het paard zijn achterbenen meer te laten 'openen' tijdens het springen. Als je aan wedstrijden meedoet, is het belangrijk om vooraf het wedstrijdreglement goed door te lezen om te weten welke regels gelden voor het gebruik van beenbeschermers.
Spalklaarzen
Spalklaarzen worden voornamelijk gebruikt bij dressuurtraining en reguliere training in de bak om te beschermen tegen stoten. De spalklaarzen zijn hoog en zacht en bedekken het hele onderbeen, soms inclusief de kogel. Ze zijn meestal gemaakt van neopreen en voorzien van klittenbandsluitingen.
Springschoenen
Springschoenen worden gebruikt om het paard te beschermen tegen verwondingen doordat paarden te ruim lopen. Ze kunnen worden gebruikt voor alle vormen van rijden en transport. De springschoenen kunnen gemaakt zijn van rubber, synthetisch leer of neopreen. Rubberen laarzen kunnen bij sommige paarden tot schuren leiden. Je kunt dit voorkomen door gewone babypoeder aan de binnenkant van de laarzen te doen voordat je ze omdoet..
Beenbandages
Beenbandages bieden ook bescherming. Als het paard volledig elastische bandages draagt, moet je er een vulling onder leggen, anders is er een groot risico op een te strak verband waardoor de pezen beschadigd kunnen raken. Er zijn ook combinatiebandages, of oefenbandages. Hiervan is de eerste laag van fleece (het deel dat het dichtst bij het been van het paard komt) en de andere laag elastisch. Wanneer je dit type bandage gebruikt, is er geen vulling nodig.
Het verbinden van de benen van een paard is een kunst op zich, die veel oefening vraagt. Het been moet er volledig glad uitzien als de bandage is aangebracht en de bandage moet helemaal tot over de kogel reiken.
Stalbandages
Stalbandages mogen niet tijdens de training worden gebruikt, maar alleen als het paard in een stal staat. Ze zijn vaak gemaakt van fleece en worden gebruikt in combinatie met vulling. Er zijn ook kant-en-klare stalwikkels, die bestaan uit een dikke vulling met klittenbandsluitingen.
Stalbandages kunnen worden aangebracht na hard werken of bij paarden van wie de benen 's nachts de neiging hebben om op te zwellen.
Als een paard geblesseerd is aan een been en om die reden moet worden verbonden, moet je altijd ook het andere been verbinden. Dit wordt gedaan om het gezonde been te ondersteunen, dat anders gemakkelijk overbelast raakt als het paard zo min mogelijk op het geblesseerde been probeert te staan.