Uitrusting en kleding voor paardrijden
Wanneer je wilt gaan paardrijden, is het belangrijk om de juiste basisuitrusting te kiezen, de belangrijke veiligheidsuitrusting die je zal beschermen bij een ongeval. Paardensport brengt soms risico's met zich mee, maar er is veel wat we kunnen doen om het risico op ongevallen en lichamelijk letsel te beperken. Het leren omgaan met en begrijpen van het paard is één en het kiezen van de juiste beschermende uitrusting is twee. Je hoeft niet de allernieuwste uitrusting of speciaal aangepaste kleding en schoenen te hebben om te kunnen paardrijden, maar het maakt het paardrijden zoveel leuker als je de kleding en schoenen hebt die specifiek daarvoor zijn bedoeld.
Ondergoed
We beginnen het dichtst bij het lichaam. Het juiste ondergoed kan daadwerkelijk bijdragen aan het verbeteren van het paardrijden. Voor vrouwen is een goede sportbeha belangrijk omdat die de borsten ondersteunt en de wervelkolom ontlast. Slips en onderbroeken moeten bij voorkeur geen naden hebben die kunnen gaan schuren als je in het zadel zit.
Bovenlichaam
Tijdens het paardrijden of werken in een stal kun je het warm krijgen. Daarom moet je functionele kleding dragen die het dichtst op het lichaam zit, zodat het zweet wordt afgevoerd en je het niet koud krijgt. De trui of jas die je hierover draagt, moet ook het vermogen hebben om vocht af te voeren, zodat je warm en droog blijft. Kleding moet bij voorkeur zacht en nauwsluitend zijn, omdat groot uitgevallen kleding en losse kleding wordt afgeraden aangezien je in dergelijke kleding klungelig overkomt en het voor je instructeur moeilijker is om te zien hoe je daadwerkelijk in het zadel zit. Jassen met capuchons zijn prima als de capuchon gemakkelijk kan worden verwijderd, omdat je tijdens een buitenrit met een capuchon verstrikt kunt raken in de takken van een boom en een ongeluk dan in een klein hoekje zit.
Rijbroeken en chaps
De pasvorm van een rijbroek is goed, een rijbroek verkleint de kans op blaren en kan, afhankelijk van het materiaal, je ook helpen om beter en vaster in het zadel te zitten . Een rijbroek zit ook wat strakker om kreukels te voorkomen die kunnen gaan schuren waardoor je schuurplekken kunt krijgen. De naden van rijbroeken zitten daar waar ze niet voor ongemak kunnen zorgen. Rijbroeken kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Katoen, polyester, micropolyamide en elastaan worden vaak gebruikt.
Rijbroeken met zitvlak, rijbroeken met kniestukken of volledig ongevoerde rijbroeken. Met een rijbroek met een volledig zitvlak zit je over het algemeen beter in het zadel, terwijl je met een ongewatteerde rijbroek of een rijbroek met kniestukken het gevoel hebt dat je wegzakt in het zadel.
Rijbroeken zijn ontworpen om te worden gedragen met rijlaarzen, maar worden nu ook gebruikt bij rijschoenen en korte chaps/beenkappen. Heb je echter jodhpurs, dan worden die gedragen met rijschoenen. Jodhpurs zijn iets rechter en aan de onderkant wat breder en de meeste hebben een voetband voor onder de voet om te voorkomen dat de broekspijp omhoog kruipt als je op het paard zit.
Ook zijn er verschillende hoezen die je beschermen en schoon, droog en warm houden. Chaps zijn praktisch en eenvoudig aan te trekken over je rijbroek en je kunt ze ook uit- en aandoen als je op het paard zit. De meeste chaps zijn gemaakt van suède of nappaleer, maar er zijn er nu ook die van waterdicht nylon zijn gemaakt en die een uitkomst zijn bij regen en slecht weer.
Voor de winter zijn er thermo-rijbroeken. Een thermo-rijbroek kan bijvoorbeeld over een gewone rijbroek of over een thermo-legging worden aangetrokken. Het voordeel van thermo-rijbroeken ten opzichte van normale salopettes is dat over de volledige lengte van de pijpen van thermo-rijbroeken een ritssluiting zit waardoor ze gemakkelijker kunnen worden aan- en uitgetrokken, en dat ze normaal gesproken een volledig zitvlak hebben, waardoor je een betere grip hebt in het zadel.
Handschoenen
Het dragen van handschoenen bij het werken met een paard of in de stal is een goede voorzorgsmaatregel om je handen te beschermen. Je kunt heel gemakkelijk je handen "verbranden" aan de halsterband als je een paard leidt dat zich probeert los te trekken. Koop handschoenen die zo glad mogelijk zijn. Handschoenen met drie vingers zijn een goede keuze voor winterritten.
Sporen en zwepen
Soms heb je tijdens het rijden meer hulp nodig; sporen en zwepen zijn in allerlei maten en uitvoeringen voor zowel jou als het paard verkrijgbaar. Sporen en zwepen zijn niet echter niet bedoeld om je paard te straffen, maar om je paard aan te sporen of iets duidelijk te maken. Dit is iets wat we nooit mogen vergeten. Als je van plan bent om wedstrijden te gaan rijden, is het zaak dat je van tevoren het wedstrijdreglement doorneemt om te zien wat je wel en niet mag.
Belangrijk om in gedachten te houden
Laat je beschermende uitrusting nooit in de zon liggen, bijvoorbeeld op de hoedenplank in de auto, omdat de zonnestralen het materiaal van je beschermende uitrusting kunnen aantasten.