Hulpteugels
Soms hebben we wat extra hulp nodig en dan kunnen een paar hulpteugels van pas komen.
Het belangrijkste om te onthouden wanneer je voor het eerst hulpteugels probeert, is om hulp te vragen van iemand met ervaring.
Verkeerd gebruik kan meer kwaad dan goed doen. Onthoud ook dat een hulpteugel meestal moet worden beschouwd als een tijdelijk hulpmiddel om vooruit te komen in je training, niet als een permanent onderdeel van je uitrusting. De meeste hulpteugels zijn bedoeld om het paard zijn nek te laten buigen, zijn rug op te heffen en onder zichzelf te stappen. Als het paard correct stapt, mag de hulpteugel geen effect hebben. Het is daarom belangrijk dat de hulpteugels niet te kort en/of te strak zijn.
Martingaal
De loopmartingaal wordt gebruikt voor paarden die hun hoofd omhoog gooien of hun hoofd heel hoog dragen. Er zijn eenvoudige martingalen en er zijn ook martingalen die worden gecombineerd met een borstsingel of een borstplaat. De borstsingel en de borstplaat worden beide gebruikt om te voorkomen dat het zadel naar achteren schuift, wat bij sommige paarden kan gebeuren.
Bij het omdoen van de martingaal bevestig je de borstband aan de singel van het zadel en trek je deze vervolgens tussen de voorbenen door. De twee ringen moeten ongeveer gelijk zijn met het heuppunt van het paard, maar dit referentiepunt kan van paard tot paard verschillen. Als je eenmaal aan een korte teugel rijdt, heeft je martingaal de juiste lengte als er een rechte lijn is van je hand naar de mond van het paard. Anders moet je de lengte aanpassen totdat je een rechte lijn krijgt. Het is belangrijk dat je teugels gebruikt met martingaalstoppers, die tussen de trensring en de martingaalring geplaatst worden. Dit om te voorkomen dat de ring naar voren glijdt en vast komt te zitten aan de teugelgesp, waardoor het paard zou kunnen vallen.
Trekteugel
Trekteugels worden gebruikt tijdens het rijden. Dit type hulpteugel moet met grote voorzichtigheid worden gebruikt. Bij correct gebruik zullen ze het paard helpen zichzelf correct te dragen. Meestal worden ze in de singel vastgemaakt en lopen ze door de voorbenen, maar het is ook mogelijk om ze aan de zijkanten van de singel vast te maken, onder het zadel. De teugel wordt dan door de trensringen naar de handen getrokken. Je houdt de teugels dan op dezelfde manier vast als bij een dubbel hoofdstel (twee sets teugels).
Trainingsteugels
Trainingsteugels kunnen zowel voor het longeren als voor het rijden worden gebruikt. Ze zijn elastisch en gemakkelijker in het gebruik dan teugels. Als ze eenmaal in de singel zijn vastgemaakt, kunnen ze ofwel tussen de voorbenen of langs de zijkanten lopen. Het is belangrijk om ze niet te strak vast te houden en het effect zou moeten stoppen zodra het paard zichzelf correct draagt
Thiedemann-teugels
De Thiedemann-teugel lijkt op trekteugels, maar de ruiter hoeft maar één set teugels vast te houden. De teugel wordt op dezelfde manier vastgemaakt als de martingaal. Twee teugels lopen dan door de trensringen en worden met karabijnhaken vastgemaakt aan de speciale teugels die bij de set worden geleverd.
De Gogue
Een De Gouge kan zowel voor rijden als longeren gebruikt worden. Het oefent druk uit op de nek van het paard om het naar voren en naar beneden te laten buigen. Je maakt de De Gouge vast aan de singel en laat hem tussen de voorbenen lopen. Vervolgens trek je de lijnen door de ringen van het speciale nekstuk, dat aan het hoofdstel is bevestigd, naar beneden door de trensringen en dan terug naar de riem die aan de singel is vastgemaakt.
Chambon
De Chambon wordt gebruikt voor het longeren. Het heeft hetzelfde effect op het paard als de De Gouge, dat wil zeggen, het oefent druk uit op de nek om naar voren en naar beneden te strekken. Je maakt de Chambon vast aan de singel en laat hem tussen de voorbenen lopen. De lijn loopt dan door de ringen van het speciale halsstuk, dat aan het hoofdstel wordt bevestigd, en wordt vastgemaakt aan de trensringen.
Zijteugels
Zijteugels zijn in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Ze worden het meest gebruikt bij het longeren. Aan het begin van de training kun je ze iets losser/langer houden en dan later wat korter maken. Het is ook belangrijk om ze aan elke kant even lang te houden.
Anti-graasteugels
Anti-graasteugels zijn een goed hulpmiddel, vooral als je een gulzige of ondeugende pony hebt die graag zijn hoofd naar beneden gooit om van zijn berijder af te komen. Deze teugels worden aan het zadel vastgemaakt, lopen door de ringen van het speciale hoofdstuk dat aan het hoofdstel is bevestigd en naar beneden tot aan de trensringen.