• 90 dagen geld terug garantie voor leden
  • Levertijd 1-2 werkdagen
  • Veilig winkelen
  • Gratis verzending boven de €49

Uw favorieten

Producten laden...

Bitten

Er zijn een veel verschillende bitten en het vinden van het juiste bit is niet altijd gemakkelijk. Je moet net zo lang proberen tot je het bit vindt dat bij jou en je paard past.


Over het algemeen moet het doel zijn om een zo vriendelijk mogelijk bit te gebruiken. Hoe flexibeler het bit hoe vriendelijker het meestal is. Een scharnierbit met losse ring wordt meestal als het vriendelijkste bit beschouwd, omdat het paard het effect ervan kan verzachten door het bit met de tong omhoog te drukken. De meeste bitten zijn gemaakt van metaal, maar er zijn bitten waarbij het eigenlijke mondstuk van rubber is, en er zijn ook leren modellen. Deze zijn meestal geschikt voor een gevoeliger paard. Onthoud dat de scherpte van elk bit uiteindelijk wordt bepaald door de persoon die de teugels vasthoudt!

De juiste maat bit

Het is belangrijk om het bit af te stellen op een maat die bij je paard past. De mond van het paard is niet ontworpen om een bit vast te houden. Denk er dus aan om niet een te dik of te zwaar bit te gebruiken, omdat dit kan leiden tot overbelastingsblessures in de mond.


Zelfs als het bit niet te zwaar mag zijn, hebben massieve bitten de voorkeur boven holle. Een massief bit zal steviger in de mond van het paard liggen, terwijl een hol bit te licht en dus minder duidelijk kan aanvoelen, omdat het meer rond de mond kan bewegen.

Verschillende soorten bitten

Trenzen met losse ring, eggbutt en D-ring

  • Trens zonder gewrichten, ligt stevig in de mond en veroorzaakt niet snel schade. Sommige paarden kunnen aan de voorkant een beetje zwaar aanvoelen op dit bit.
  • Een enkelgebroken trens is een van de meest voorkomende bitten. Het is belangrijk dat het bit niet te lang is, omdat het dan tegen het gehemelte kan drukken.
  • Dubbelgebroken trenzen. Met de juiste maat ligt dit bit comfortabel in de mond van het paard. Sommigen vinden dat het scherpte toevoegt. Ook hier is het belangrijk dat het bit niet te lang is, omdat dit knijpschade kan veroorzaken.

Al deze modellen zijn verkrijgbaar als losse-ringbitten of als eggbuttbitten. De eggbutt verdeelt de druk gelijkmatig in de mondhoeken en vermindert het risico op knijpen.

Bit met hefboomwerking

Dit bit beweegt het hele mondstuk op en neer als je aan de teugels trekt, en heeft ook invloed op de nek van het paard.

Pessoa-bit

Pessoa-bitten zijn verkrijgbaar in enkel- of dubbelgebroken uitvoeringen en met twee of drie ringen. Hoe verder naar beneden je de teugel vastmaakt, hoe meer effect je krijgt. Dit bit kan ook worden gebruikt met een bitconverter. Gebruik met enige voorzichtigheid en alleen door ervaren ruiters.

Knevelbitten

Knevelbitten hebben speciale zijstukken die door de bitringen lopen, en de teugels zijn hieraan bevestigd. Knevelbitten moeten worden gebruikt met twee paar teugels.

Curb-bit

Deze worden scherper naarmate de bakstukken langer zijn en hoe verder je de teugels vastmaakt. Voor dit type bit gebruik je ook een kinketting. Wanneer het wordt vastgemaakt, moeten de bakstukken van het bit ongeveer 30 procent in beide richtingen kunnen bewegen..

Pelham-bit

Pelham-bitten zijn verkrijgbaar in uitvoeringen zonder scharnier, en enkelgebroken of dubbelgebroken. De bakstukken van dit bit zijn niet zo lang, waardoor het een relatief vriendelijk bit is. Dit bit moet worden gebruikt met een kinketting, een lipriem en een bitconverter.

Kimblewick-bit

Het Kimblewick-bit is verkrijgbaar als scharnierbit en als curb-bit met een poort en korte bakstukken. Voor dit bit is een kinketting nodig maar geen bitconverter. Je kunt zelf kiezen waar je de teugel plaatst: in de grotere ring of in een van de kleinere sleuven.

Dubbel hoofdstel

Bij het rijden met een dubbel hoofdstel gebruik je twee bitten: het bradoonbit (enkel- of dubbelgebroken trens) en het curb-bit, met of zonder poort. De poort is de boog in het curb-bit, die groter of kleiner kan zijn. Hoe groter de poort, hoe scherper het bit. Het curb-bit wordt gebruikt met een kinketting, en bij voorkeur ook een lipriem. Deze vorm van hoofdstel vereist twee sets teugels: één voor de bradoon en één voor de curb-bit

Hackamore

De Hackamore gebruikt druk op de neus om het paard te beïnvloeden. Dit is een goede aanvulling op je gewone hoofdstel, om de mond van het paard te laten rusten van de belasting van het bit. Het kan ook een goed alternatief zijn als je paard een zweertje in de mond krijgt of als het gevoelig is door tandverlies enzovoort. Het is belangrijk om te onthouden dat het een hoge druk uitoefent op de neus van het paard en daarom met beleid moet worden gebruikt.


Er zijn ook combinatiehoofdstellen die een gewone trens combineren met een hackamore, maar ook deze oplossingen vragen veel ervaring en zorg.

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.